Wanneer je wel eens een lamp gekocht hebt, heb je waarschijnlijk wel ontdekt dat er verschillende soorten lichtbronnen zijn. Het vinden van de juiste lichtbron is dan ook niet lastiger dan verwacht. Vooral wanneer je verlichting voor een bepaalde ruimte of plek in huis nodig hebt. Tenminste, als je niet helemaal weet wat de codes op de verpakking inhouden. De ene lichtbron zorgt voor warm licht. De andere lichtbron juist voor wit licht. En dan kunnen ze ook nog eens verschillen van lichtsterkte. Door te weten wat voor lichtkleur je wilt hebben en wat de lichtsterkte moet worden, kom je al een heel eind. En door te achterhalen hoe dit op de verpakking wordt aangegeven, lukt het je hoe dan ook om de juiste lichtbron te vinden. Om je hierbij te helpen heb ik alle gegevens even onder elkaar gezet.
Kleurtemperatuur – Kelvin
De lichtkleur, oftewel de kleurtemperatuur, wordt aangegeven met “K”. Deze “K” staat voor “Kelvin”. Hoe lager het getal, hoe warmer het licht. Dit betekent dat het licht niet wit is, maar juist richting oranje gaat. Hoe hoger het getal dat voor “K” staat, hoe koeler het licht is. Dit licht zal dan ook wit zijn.
Laag getal voor “K” = Warm licht
Hoog getal voor “K” = Koel licht
Ik weet nog goed dat ik een lichtbron bij de bouwmarkt kocht. Een prachtige lichtbron met een leuk koperdraadje erin. Ik had natuurlijk nooit gekeken naar het getal dat voor de “K” stond, want het was een mooie lamp. Dat was voldoende. Eenmaal thuis kwam ik er al snel achter dat de ruimte geel werd. Het werd niet veel lichter, maar ik kreeg eerder het gevoel dat ik in een kroeg stond. Nee, dit was het niet. En sindsdien kijk ik altijd eerst even op de verpakking.
Hoeveel Kelvin moet verlichting in huis hebben?
Maar hoeveel “K” is nu het mooiste om in huis te hebben? Het is erg mooi om licht in huis te hebben dat tussen daglicht en kaarslicht in zit. Kaarslicht is te vergelijken met 1800 – 2000/2200 K. Daglicht kun je vergelijken met 6000 – 6500 K. Nu is daglicht ’s avonds vaak erg fel en daarom is het goed om te kiezen voor slaapkamer verlichting en woonkamer verlichting tussen de 2500 – 2700 K. Boven een aanrecht van een keuken mag het licht net wat feller zijn en is 3000 K erg prettig.
Kaarslicht: 1800 – 2000/2200 K
Daglicht: 6000 – 6500 K
Woonkamerverlichting: 2500 – 2700 K
Slaapkamerverlichting: 2500 – 2700 K
Keukenverlichting: 3000 K
Blijf je het lastig vinden hoeveel de ruimte verlicht moet worden, dan is er tegenwoordig natuurlijk ook dimbare LED-verlichting. Dit vind ikzelf ideaal in een keuken, boven een eettafel of in een leeshoekje.
One comment