Een zwemvijver in de tuin is een prachtige aanwinst. Het wordt dan ook steeds populairder en er zijn ook steeds meer mogelijkheden. Voor de combinatie van wellness en natuur zorgt ervoor dat een zwemvijver steeds vaker gekozen wordt. Maar is het wel echt een verrijking voor je tuin? En wat als je kijkt naar duurzaamheid. Is een zwemvijver duurzamer dan een zwembad? Er zijn voordelen van een zwemvijver, maar er zijn ook nadelen. Deze plus- en minpunten heb ik onder elkaar gezet.
Wat is een zwemvijver
Een zwemvijver is een combinatie van een vijver en een zwembad. Er is ruimte om te zwemmen en tegelijkertijd is het een vijver met daarin mooie planten.
Voordelen van een zwemvijver
Een groot voordeel van een zwemvijver is dat het een prachtige natuurlijke uitstraling heeft. Er zijn verschillende formaten en vormen, waardoor je bijvoorbeeld ook kunt kiezen voor een mooie organische vorm. Hierdoor blend het erg mooi in de tuin.
Nog een groot voordeel van een zwemvijver is dat er bij een zwemvijver geen gebruik gemaakt wordt van chemicaliƫn om het water schoon te houden. Dit is bij een zwembad wel het geval. Je hebt vaak chloor nodig om de juiste PH waarde in het water te behouden. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van planten. Door voor de juiste vijverplanten te kiezen, zal het water zichzelf gaan reinigen en gezond houden. Er wordt hierbij dan ook geen gebruik gemaakt van zuiveringsinstallaties, pompen of verwarmingssystemen.
Dit betekent gelijk dat een zwemvijver in verhouding tot een zwembad een stuk goedkoper is. Het water hoeft niet verwarmt te worden en ook hoeft de zuiveringspomp niet altijd aan te staan. Een grote investering is hierbij dan wel de vijverplanten, die zich met de jaren steeds verder uit zullen breiden.
Ook is een groot voordeel van een zwemvijver dat het heel duurzaam is. Het is in principe een eenmalige investering die door middel van de natuur en wat onderhoud jaren mee gaat.
Terwijl een zwembad meestal alleen in de zomermaanden gebruikt wordt, is een zwemvijver het hele jaar door erg mooi om te zien. Er zullen dieren en insecten op afkomen, als bijvoorbeeld vogels, egeltjes, libelles en vlinder. Het is erg mooi om te zien wanneer er allerlei insecten op de bloeiende vijverbloemen afkomen of wanneer vogels overvliegen om snel even wat te drinken. En in de winter zorgt het bevroren water voor een schitterend geheel.
Nadelen van een zwemvijver
Toch heeft een zwemvijver ook nadelen. Zoals ik al vertelde heeft een zwemvijver geen warmtepomp. Hierdoor wordt het water dan alleen verwarmd door de zon. En ja, dat kan lang duren. Mocht je het heerlijk vinden om in een kouder bad te zwemmen, dan is dit natuurlijk geen nadeel. Maar hou je meer van een aangename watertemperatuur, dan dient het water eens een aantal dagen opgewarmd worden door de warmte van de zon.
Het zwemmen tussen de planten kan onaangenaam zijn. In een zwemvijver kun je namelijk ook te maken hebben met algen. Dit heb je in een zwembad minder snel. Daarnaast kunnen waterplanten zich gaan uitbreiden, waardoor je tegen de planten aan kunt komen tijdens het zwemmen.
Het lijkt dat een zwemvijver minder onderhoud nodig heeft dan een zwembad, maar dat is toch niet helemaal waar. Om het biologisch goed in balans te houden, is het belangrijk om te zorgen dat de planten gezond blijven en dat de zwemvijver niet dichtgroeit.